Kredittkort
Kredittkort

Ved handel i utlandet er det ikke uvanlig at du får valget mellom å betale i landets lokale valuta eller med norske kroner. Ved kjøp av dyre varer kan det være svære prisforskjeller i hvilken valuta du betaler med, og her vil vi forklare akkurat hvorfor det er blitt slik. Er du smart og følger godt med på vekslingskursen kan du spare penger, og nesten alle ekspertene sier at du burde betale i den utenlandske valutaen. Det er to ting som påvirker prisen du betaler da du handler med kredittkort i utlandet. Den første er bankenes vekslingsgebyr, og det andre er butikken og den lokale bankens prispåslag.

Slik veksles pengene da du drar kredittkortet

Bruker du kredittkort til å betale med den lokale valutaen vil banken din nesten alltid ta en avgift på 1,75% for å veksle om de norske kronene til utenlandsk valuta. Ganske enkelt betaler du et påslag, og handler du for kr 200, vil dette påslaget samt kjøpesummen beløpe seg til kr 203, 5. Ganske enkelt vil banken din gi selgeren ett oppgjør i den lokale valutaen, og for denne jobben krever banken et gebyr. 1,75% er relativt billig sammenlignet med det du ofte må betale dersom du betaler i norske kroner.

Dyrt å betale i Norske kroner

Det mange ikke er klar over ved reise til utlandet er at selger og den lokale banken kan belaste deg så mye de selv ønsker dersom du betaler med norske kroner. I noen tilfeller kan det koste deg 6-7% ekstra dersom du bruker kredittkort og velger å betale med NOK ved reise til utlandet. Dette kan bli mye penger hvis du ser på dette eksempelet. Hvis du f. eks kjøper en dyr klokke til kr 10 000 og betaler i NOK kan butikken bestemme prisen selv. Gitt at de tar 4% vil det altså koste deg kr 400 bare for å betale i NOK.