Kredittkort
Kredittkort

Hvis du trenger et kredittkort, så er det viktig å sjekke noen nøkkeltall. før du bestemmer deg for hvilket kort du skal velge. På den måten kan du finne beste kredittkort for deg, og ditt bruk, samt at du kan spare tusenvis av kroner hvert år i rentebesparelse m.m. Vet du hva effektiv rente er, eller hva rentefrie dager betyr? Hvis ikke, så burde du kanskje lese videre!

Rente på utnyttet kreditt

Det er forskjell på nominell rente og effektiv rente, og sistnevnte er den viktigste parameteren for deg. Effektiv rente er nominell rente og alle gebyrer plusset sammen (som etableringsgebyr, årsgebyr, termingebyr e.l.), for kredittkort burde denne være under 25% årlig. De fleste kort har en årlig effektiv rente på 20% eller mer, noen på langt over 30-tallet! I all markedsføring av kredittkort skal det foreligge et “låneeksempel” som ser noenlunde slik ut “Eff. rente fra XX,XX%, Kr 15 000 o/12 mnd. blir totalt kr XX XXX. På den måten kan du enkelt se hva det koster deg å utnytte kreditten i kortet over 12 mnd.

Gebyr ved bruk av kortene

Når du bruker et kredittkort, så må du gjerne betale et gebyr, spesielt ved kontantuttak i minibanker. Det er nå blitt vanlig at det er gratis å dra kortet i butikken, men kontantuttak koster ca. kr 30 + en prosentandel av uttakksbeløp (1-2% er vanlig). Men noen kredittkort er faktisk 100% gebyrfrie, blant annet Gebyrfri Visa fra Santander. Ellers er det også blitt med uvanlig med etablerings- eller årsgebyr, så styr unna kredittkort som har slike gebyr!

Hva betyr rentefri betalingsutsettelse?

Ved varekjøp er det nå vanlig å få opp til 45-60 dager rentefri betalingsutsettelse (dette gjelder ikke ved kontantuttak), dette betyr at du kan handle en vare på tilbud, for så å betale tilbake senere, helt kostnadsfritt. Rentene begynner ikke å løpe før den rentefrie perioden er over, og den utløper når kredittkortregningen forfaller!

Men det finnes spesielle vilkår, så la oss ta et eksempel, ditt kredittkort gir deg 45 rentefrie dager, og forfallsdato er den 15. hver måned, mens faktura blir sendt ut 30. hver måned. Dette betyr at du i praksis kan få 15-45 dager rentefri betalingsutsettelse. Hvis du handler en vare 1. april, så får du 45 dager rentefritt (1. april – 30. april, med betaling 15.mai, totalt 45 dager). Mens hvis du kjøper en vare 30. april, så får du 15 dager rentefritt (30. april – 15. mai, totalt 15 dager). Forstår du tegningen? Nå lurer du kanskje på hvorfor kortselskapene reklamerer med f.eks. 45 rentefrie dager, men som du ser av eksempelet, så er dette det maksimale antall rentefrie dager du kan få!