Kredittkort
Kredittkort

For et kredittkort skal være bra, så er det ett eller flere kriterier som må oppfylles. Kortet burde blant annet ha lav rente, ingen eller lave gebyrer, mange rentefrie dager, samt eksklusive fordeler ved bruk. Men selvfølgelig, ett enkelt kredittkort kan ikke gi deg alt dette, så du må se hva som er viktig for deg, og velge kort deretter!

Effektiv rente på utnyttet kreditt

Den effektive renten er nominell rente pluss alle gebyrer som tilkommer (bare for å ha kortet, ikke bruk). Vanlig årlig effektiv rente på kredittkort er 20-25%, men noen kort har lavere rente (ned til 15%), og noen har høyere rente (opp til 30-35% eller mer). Pleier du, eller planlegger du, å utnytte kreditten i kortet over tid, så er dette det viktigste for deg. Du kan spare tusenvis av kroner hvert år i de meste ekstreme tilfellene. Eksempler på kredittkort med veldig lav effektiv rente er Skandibanken Visa og Landkreditt Visa, men du må være kunde i banken(e) for å få disse kortene, så kanskje Santander Red kan være et alternativ?

Gebyr ved bruk

De fleste norske kredittkort er gratis å bruke ved varekjøp, og du burde heller ikke betale etablerings- eller årsgebyr, men du må som regel betale et gebyr når du tar ut kontanter i minibanken (både hjemme i Norge og i utlandet). Dette gebyret er som regel på kr 30-40 + en viss prosentandel av uttaksbeløp. Når du skal velge kort, så burde gebyret for kontantuttak være så lavt som mulig, og gjerne se etter de kortene som er 100% gebyrfrie (Gebyrfri Visa er et eksempel).

Antall rentefrie dager

Ved varekjøp får du gjerne en rentefri betalingsutsettelse i et visst antall dager, det er vanlig å få fra 45-60 rentefrie dager. Dette betyr at du kan handle varer og tjenester på tilbud, for så å betale tilbake på et senere tidspunkt, helt kostnadsfritt hvis du betaler kredittkortregningen ved forfall! Dette er ikke den viktigste parameteren når du skal velge kredittkort, men jo flere dager du får, desto bedre er det!

Fordeler ved bruk

Mange kredittkort gir deg eksklusive fordeler ved bruk, alt fra gode tilbud i butikker/nettbutikker til cashback (penger tilbake ved varekjøp). Eller du kan, for eksempel, få gratis inngang på utesteder! Listen over fordeler er lang, og det er nesten bare fantasien som setter grenser.