Kredittkort
Kredittkort

Om du er uforsiktig med økonomien din, og pådrar deg høy kredittkortgjeld, kan dette bli ganske dyrt. I utgangspunktet er det enkelt å unngå slike situasjoner, men vi ser at stadig flere går i luksusfella, og dermed havner i det økonomiske uføret. For enkelte blir et kredittkort en fristelse til å bruke penger de ikke har, i stedet for en smart betalingsløsning med mange fordeler. Har du først fått høy kredittgjeld, bør du kvitte deg med den så raskt du kan.

Høy kredittkortgjeld er veldig dyrt

Først og fremst er høy kredittkortgjeld rett og slett dyrt. Snakker vi om noen få dager, er kostnadene ganske lave. Men, de fleste med denne typen gjeld, evner ikke å gjøre opp raskt nok. I noen tilfeller kan det ta flere år før gjelda er oppgjort, og da blir kostnadene deretter.

I verste fall fører slik gjeld til at man misligholder hele eller deler av gjelda. Det igjen leder som regel til inkassosaker og påfølgende betalingsanmerkninger. I så tilfelle er det ikke bare rentekostnadene som kommer til å tynge, men også de ekstra kostnadene som kommer i forbindelse med inndrivelse av gjelda.

Refinansiering eller gradvis nedbetaling

Har du først fått høy kredittkortgjeld du ikke klarer å betale tilbake i sin helhet, sørg for å betale så mye du kan, og så ofte du kan. Det reduserer den rentebærende gjelda, og dermed også kostnadene. I tillegg holder du inkassosaken unna postkassen din. Kutter du ned på øvrige utgifter, vil du klare å betale ned all kredittgjeld raskere.

Dersom det er snakk om veldig mye penger, bør du vurdere å refinansiere gjelda. Det rimeligste alternativet er for de fleste å øke rammen på boliglånet, og bruke dette til å innfri kredittgjelden. Vurderer du et forbrukslån til refinansiering, bør du finne et med betydelig lavere renter enn kredittkortet.