Kredittkort
Kredittkort

Cashback ble innført i statene for flere tiår siden, men for noen år siden spredte det seg til andre land, deriblant lille Norge. Begrepet beskriver når du handler i en butikk (eller kjøper en tjeneste), og får penger tilbake etterpå (som regel en prosentandel på 1-2-3-4 prosent). Som et alternativ til cashback, brukes også begrepet kickback. Cashback tilbys som oftest i forhåndsbestemte kategorier, du kan f.eks. få penger tilbake ved kjøp i sko- og klesbutikker, samt på bensinstasjoner, men noen kredittkort gir deg cashback uansett hvor du handler. Det finnes en rekke ulike kort som tilbyr dette i Norge, og blant de beste er 365Privat MasterCard og Flexi Visa.

365Privat MasterCard

365Privat MasterCard fra kortselskapet 365Direkte (et datterselskap i Dansk Bank/Fokus Bank) er ofte i vinden, mye fordi mange norske nettaviser utpeker kortet som “Norges beste kredittkort“. Uansett, 365Privat gir deg mulighet for å få 3,65% cashback når du handler i tre uvalgte kategorier (klær, sko og bensin/drivstoff). Alt går automatisk, og pengene blir trukket fra utestående beløp på din neste faktura fra 365Direkte. Du kan maks. få kr 2 000 i året tilbake via cashback, eller kr i måneden.

Flexi Visa

Flexi Visa er et nytt og spennende kredittkort fra Santander, kortet har tatt opp kampen med 365Privat MasterCard, og gir deg hele 4% cashback på én utvalgt bonuskategori (velg blant kategoriene “Flyreiser”, “Klær og Sko”, “Bensin”, “Elektronikk” og “Sportsutstyr”). Også her kan du spare opp til kr 2 000 i året eller kr 200 i måneden, samt at du får pengene tilbake på neste faktura.

Kategoriene

Når du handler i en butikk med ditt Visa eller MasterCard, så er denne registrert i en bestemt bransje i de respektive betalingssystemene (f.eks. skobutikk, dagligvarebutikk eller bensinstasjon). Og det er denne klassifiseringen kortselskapene baserer utbetalingen av cashback på, så hvis det er feil i Visa eller MasterCards systemer, så blir ikke pengene overført til deg. I disse tilfellene burde du ta en snakk med kortselskapet for å oppklare situasjonen!