Kredittkort
Kredittkort

De aller fleste voksne mennesker i Norge har ett eller flere kredittkort i lommeboka, mange av disse har ikke snøring på økonomi, og bruker kredittkortet helt feil! Er du en av dem? I så fall kan du lese våre kortvettregler, og kanskje spare noen kroner her og der gjennom smart bruk! Forhåpentligvis unngår du også den berømte gjeldsfella ved å følge våre “regler”! Det er jo ingen hemmelighet at bruk av slike betalingskort kan både være dyrt og “farlig” (i forhold til å pådra seg mye forbruksgjeld)!

Kortvettreglene

#1 – Kun varekjøp

Det er viktig å kun bruke kredittkortet til varekjøp, og ikke til å ta ut kontanter i minibanken. Hvorfor? Fordi du får som regel en rentefri betalingsutsettelse på 45 dager eller mer ved varekjøp, og dette betyr at du kan låne penger gratis i denne perioden. Ved kontantuttak løper rentene umiddelbart, og du må i tillegg betale gebyr for uttaket, disse gebyrene er gjerne på kr 50 eller mer!

#2 – Betal hele regningen ved forfall

Det er viktig at du betaler hele regningen ved forfall etter at du har foretatt et varekjøp med ditt kredittkort, hvis ikke begynner rentene å løpe på resterende beløp etter forfall! Hva mener dere med dette? Den rentefrie perioden fungerer på denne måten, og du må betale hele regningen for at kortselskapet ikke skal belaste renter. Du kan foreta et nytt rentefritt varekjøp umiddelbart etter at betalingen er registert, for så å betale hele neste regning igjen osv. Klikk her for å lese mer om dette!

#3 – Ikke bruk penger du ikke har

Det er en selvfølge at du ikke kan bruke penger du ikke har, men mange gjør dette likevel. Prøv å ha litt orden i sysakene vedrørende ditt kredittkort. Er du ikke sikker på om du kan betale hele neste regning etter at du har belastet et varekjøp, så bør du heller vente med å kjøpe saker og ting. Eller løper rentene, og snøballen begynner å rulle!

#4 – Utnytt fordelene i kortet

Som du kanskje vet, så kan du få en rekke fordeler ved bruk av kredittkort. Dette kan for eksempel være drivstoffrabatt, gratis reiseforsikring, rabatt i nettbutikker, tilgang til ulike fordelsprogrammer o.l. Er du smart, så kan du spare tusenvis av kroner hvert år! Uansett, følg regel nummer 1, 2 og 3 uansett, hvis ikke spiser rentene opp overskuddet ditt relativt raskt, og vinningen går opp i spinningen!

#5 – Mye gjeld? Da må du ordne opp raskt!

Har du vært så uheldig å havne i en gjeldsspiral? Da må du ordne opp raskt, ellers vil gjelden bare vokse og vokse. Ikke bruk kredittkort A til å betale ned gjelden på kredittkort B, det er bedre å finne andre mer langsiktige løsninger raskest mulig!