Kredittkort
Kredittkort

Kredittkort har mange brukere i Norge, og er stadig økende som betalingsmiddel. De fleste har kontroll på hvordan de benytter kortet, men en ser også at antallet nordmenn som er svartelistet på grunn av forbruksgjeld er på full fart oppover. Dette er bekymrende, både for den enkelte og for bankene. Lærer du deg å bruke kortet smart, unngår du alle problemer og får i stedet alle fordelene.

Betalingsanmerkning fører til økonomisk svartelisting

Når en ikke betaler gjeld på kredittkort, eller andre lån, vil en til slutt ende med en betalingsanmerkning, og inkassokrav. Selv om betalingsanmerkningen slettes om regningen gjøres opp havner man fort på den såkalte «svartelista». En oversikt over folk som ikke har betalt krav de har fått. Kun en betalingsanmerkning er nok til å havne der. I følge et av de store kredittopplysningselskapene er hele 235 526 nordmenn svartelistet, og tallet er økende. Gjeld som er svartelistet var i september 2014 på 36 milliarder. Det er en økning på 16 milliarder fra 2009. Dette er tall en bør ta på alvor.

Tallene er økende

Når betalingsanmerket gjeld har økt med 70% på 6 år er det bekymringsfullt. Spesielt med tanke på nordmenns generelle gode økonomi, og lav arbeidsledighet. Samtidig som nordmenn har mer penger enn tidligere øker betalingsanmerkningene, og antallet personer som svartelistes. I 2013 fikk vi enda en rekord, 5 528 personer søkte om å løse sine økonomiske problemer gjennom gjeldsordningen. Dette var også året da det toppet seg med antall tvangssalg av bolig for å dekke inkassokrav fra banker. Er du bruker av kredittkort vil det være smart å planlegge så du slipper å havne som et tall i disse statistikkene.