Kredittkort
Kredittkort

De aller fleste voksne nordmenn har ett eller flere kredittkort i lommeboka, mange fordi det ofte kan være greit å ha en reserve i tilfelle dårlige tider! Det er heller ingen hemmelighet at renten på denslags kreditt er skyhøy i forhold til en del andre lån, og de fleste er derfor restriktive med bruk av disse kortene. Uansett, når bør en egentlig bruke denne typen betalingskort? Er det smart å bruke dem når en har lyst, eller kun i spesielle tilfeller? Nedenfor prøver vi å gi deg en liten innføring i kortvett!

Varekjøp, varekjøp og atter varekjøp!

Som du kanskje vet fra før, så tilbyr de fleste kortselskapene en rentefri periode ved varekjøp (denne er gjerne på 45 dager eller mer), og dette betyr at du kan handle nå og betale senere, 100% gebyrfritt og rentefritt! Så du skjønner kanskje at du kun bør bruke ditt kredittkort til varekjøp, for ved uttak i minibanker må du betale både gebyrer og renter med en gang! Uansett, det er også viktig at du husker på å betale kredittkortregningen (hele beløpet )ved forfall, hvis ikke må du betale renter også på varekjøpet (men du slipper gebyrer vel og merke)!

Utnytt fordelene i kortet!

Mange kredittkort gir deg ulike fordeler ved bruk (varekjøp). Du kan for eksempel få cashback/kickback ved handel i utvalgte nisjer/kategorier, eller gratis reise- og avbestillingsforsikring ved kjøp av neste ferietur. I disse tilfellene kan det kanskje være smart å bruke kredittkortet istedenfor debetkortet fra banken, men du må selvfølgelig huske å betale tilbake hele beløpet innen de rentefrie dagene er passert! Ved å bruke kortet konsekvent der du får fordeler, så er det tusenvis av kroner å spare hvert år!

Kredittkort i nødstilfeller

Noen ganger trenger en kontanter, og det raskt, da kan kredittkort være løsningen på tross av høye renter og gebyrer (ved uttak i minibanker). Da får det heller være at en må betale noen hundrelapper i ektra omkostninger, men det er viktig å betale tilbake så snart som mulig for å unngå å havne i en gjeldsspiral! Skal du låne penger over tid, så kan det kanskje lønne seg å spørre familie eller venner om et lite lån! Det skader jo aldri å spørre, de fleste vil nok forstå din situasjon da vi alle har vært der!