Kredittkort
Kredittkort

Vi leser stadig om folk som blir svindlet på nett. Det kan være falske nettsider og man får ikke noen vare, eller det man har bestilt og betalt viser seg å være «gråstein». Nyere metoder er såkalt fisking – phishing. Rett og slett; fisking etter personlig informasjon for å få tilgang til kontoer eller kredittkort.

Fisking etter informasjon

De siste årene har fokus være rettet mot falske e-poster. Dette er det man kaller phishing (fisking). Det kan være bankkunder som får en e-post om mystisk aktivitet på kontoen og blir bedt om å bekrefte konto, eller kredittkort, slik at ting ikke blir stengt. E-posten ser tilsynelatende ekte ut, både utseendemessig og på andre vis. Vedlagt er det også en link man blir bedt om å benytte. På nettsiden man da blir sendt til blir man bedt om personlige opplysninger, som kontonummer og PIN-kode. Dermed har man gitt svindlerne fri tilgang til kortet.

Avslør phishing

Falske e-poster er som regel enkle å oppdage. Det disse svindlerne spiller på er at du skal bli redd for at kredittkortet stenges, og dermed ikke sjekker nøye nok, og i panikk gir fra deg informasjonen du blir bedt om. Har man litt is i magen er det lett å avsløre bløffen. Første er nå at banker ikke sender ut slike mailer. Er du likevel i tvil; sjekk norsken. Den er ofte ikke god og har enkelte pussige vendinger. I tillegg kan du legge pekeren over linken, da kommer den egentlige siden du blir sendt til opp. Siste er at du kan sjekke e-postadressen til avsenderen. Den er ofte kun tilsynelatende lik bankens e-postadresser. Får du en slik e-post er regelen; kontakt banken din!