Kredittkort
Kredittkort

En av de viktigste forskjellene mellom de forskjellige korttypene er hvilke steder de kan brukes, og hvem som aksepterer de som betaling. Det er nemlig ikke slik at alle selgere lar deg betale med det kredittkortet du bruker. I skrivende stund er det amerikanske selskapet Visa verdens største, og gir best mulig dekning i utlandet. Likevel burde du merke deg at noen land ikke aksepterer Visa overhodet, og at du dermed burde sjekke ut dette på forhånd.

Ikke alle kort er kredittkort

Visa og Mastercard har blitt populære på markedet i Norge, og det er en tildels vanlig misoppfatning at disse kortene fungerer som kredittkort. Dette er feil, ettersom det er bankene som utsteder kortet som står bak fastsettelsen av renter, priser og produksjon av kortene. Det står riktignok Visa eller MasterCard oppe i hjørnet på kortet, og det disse selskapene bidrar med er det tekniske arbeidet bak gjennomføringen av transaksjonen. Ganske enkelt fungerer disse selskapene som et mellomledd da du trekker kortet i butikken. Det finnes riktignok versjoner av Visa og MasterCard som er kredittkort, men i Norge brukes navnene vanligvis på debetkort.

Slik velger du det som passer deg best

Det er ikke lett å vite akkurat hvilket kort du burde velge, og som regel avhenger det av hvilke fordeler og rentenivåer kortene tilbyr. I utgangspunktet er rentenivået ikke viktig med mindre du tror at du vil betale pengene tilbake sent på en fast basis (i hvilket tilfelle du ikke burde bruke kredittkort). De fleste nordmenn reiser vanligvis heller ikke til land hvor de ikke aksepterer forskjellige typer kredittkort, og dermed har det ikke veldig mye å si hvilket navn som står skrevet på kortet ditt. Det er slik at noen steder ikke aksepterer visse typer kredittkort, men dette vil utgjøre et mindre antall butikker og gjelder som regel hurtigmatrestauranter, små kiosker og avisboder.