Kredittkort
Kredittkort

Kredittgrense, renter, gebyrer og rentefritak. Det kan være mange nye begreper å lære seg når man skal sette seg inn i hvordan et kredittkort virker. Om man ikke er sikker på hva en effektiv rente er, kan det fort bli dyrt å bruke kort, og derfor er det noen ting som er veldig viktig å vite om kredittkort.

Viktige kredittkort begrep

For å gjøre riktig valg når du bestiller kredittkort, er det noen begrep som er viktig å lære seg.

Renter: Når du bruker kredittkort låner du penger av banken som har utsted kortet. Disse pengene vil banken ha tilbake igjen, og dersom du ikke betaler i tide, legges det en prosentsats renter på beløpet du har lånt. Dersom du bruker pengene på å spille casino men ikke passer på å betale ned på kortet i tide, kan du fort regne med at en eventuell bonus premie du har vunnet må brukes på å betale ned på en høyere regning enn nødvendig på grunn av påløpte renter. For å unngå renter er det derfor viktig å betale ved forfallsdato når kredittkortregningen kommer. Vi skiller mellom nominell og effektiv rente, der nominell rente er den renten som banken opererer med, mens den effektive renten er nominell rente pluss gebyrer og avgifter fra banken i forbindelse med innkreving av pengene.

Kredittgrense: Når du søker om kredittkort, vil banken gjøre en kredittsjekk av deg. Denne vurderer alder, ansettelsesforhold, betalingshistorikk og betalingsevne. Deretter vil kredittkortet enten innvilges eller avslås, og du vil få en kredittgrense som avhenger av din kredittscore. Dette beløpet varierer fra kr 5000 helt opp til en ubegrenset kredittgrense hos enkelte kort. Beløpet er disponibel saldo på din kredittkonto, og koster ingenting før du bruker kredittkortet ditt.

Gebyrer: De aller fleste kort lar deg gjøre vanlige varekjøp helt gebyrfritt, akkurat som de fleste bankkort. Men enkelte kredittkort har gebyrer for kontantuttak i minibanker, siden dette koster bankene penger. Dette kan unngås ved å velge et gebyrfritt kort.

Ekstra fordeler med kredittkort

Noen kort tilbyr ekstra fordeler. For eksempel kan du få gratis reiseforsikring når du bestiller minimum halvparten av din reise med kredittkortet hos de fleste banker. Rentefritak i en periode på opptil 50 dager er også en fordel som enkelte banker tilbyr, og som gir deg større økonomisk fleksibilitet. Andre kort kan også gi bonuser ved bruk av kortet, i for eksempel rabatter på kjøp eller bonuspoeng til flyreiser og lignende.