Å miste bankkortet på ferien

Nordmenn er reiseglade mennesker som gjerne reiser til forskjellige destinasjoner i verden. Vi har besøkt alle kontinenter på denne jord, helt fra kalde Grønland og helt ned til varme Australia. Nordmenn har garantert arvet reise og oppdagelse trangen fra viking forfedrene sine.

Når man er ute og reiser så er det viktig at man har stålkontroll på økonomien, spesielt hvis dette er en reise av lengre karakter, som en jorden rundt reise eller flere måneders backpacking tur. På lengre reiser så må man som oftest planlegge hvor mye man har råd til å bruke per dag og sette opp en budsjett i forhold til lengden på reisen og midlene man har tilgjengelig. Å bruke mer enn det som er planlagt kan fort sette kjepper i hjulene for reisen vår.

Hvis vi tenker på backpackere som reiser overalt på tur så er det mye som kanskje på veien, uansett hvor man er i verden. Å miste bankkort, mobil og lommebok er noe vi lett greier å gjøre her hjemme, så hvorfor skal vi ikke greie det mens vi er i utlandet? Vi passer selvfølgelig mer på slike ting når man er langt hjemmefra, men shit happens. Man kan være så uheldig å bli frastjålet sekken sin og alt annet man har, inkludert pass, penger og alle bankkortene man har med.

Når uhellet er ute

Backpackere er kjent for å reise på budsjett og være veldig forsiktig med hva de bruker penger på. Reiser fra A til B skjer som regel med offentlig transport og på billigst mulig måte, buss og tog. I utlandet kan alt skje når man må ta i bruk overfylte busser og tog, og før man vet ordet av det så er sekken borte. Når slike ting skjer er det alltid kjipt, og en liten følelse av panikk begynner å ta form. Å miste en sekk med litt klær eller en mobiltelefon, det er noe man kan leve med. Men skulle man være så riktig uheldig å miste både pass og, penger og alle bankkort, da sitter man ganske fint i det. Spesielt hvis man er på en plass der det er vanskelig å få tak i assistanse eller man ikke snakker språket. Det kan også skje at man blir utsatt for noe kriminelt og blir frastjålet absolutt alt.

Et godt råd for backpackere er ha både kontanter, et par bankkort og hvert fall et kredittkort. Ikke ha for mye kontanter, siden dette kan være som honning for fluer når det gjelder ran og overfall. Skulle man ha et betydelig sum i henhold til stedets valuta så er det lurt å ikke vise dette frem til alle og enhver.

Bankkort ligger som regel i lommeboken, noe som er greit. Reiser man sammen med noen så kan det være lurt å gi et av kortene til den du reiser sammen med slik at man har tilgang til et bankkort selv om man skulle ha mistet lommeboken. Kredittkortet skal fungere som “life-saver” på slike reiser. Derfor er det ekstremt viktig å ikke ha dette på samme plass som alle de andre bankkortene. Gjem det godt på kropp eller i skoen om nødvendig.

Det kan også oppstå medisinske tilfeller der man har behov for å få legeassistanse. Som kjent så er legebesøk i Asia, Sør-Amerika eller Afrika gratis. Da er det godt å ha et kredittkort man kan benytte seg av slik at det ikke vil gå utover budsjettet man har satt av.

Det er greit at man har masse penger på både konto, og til og med kanskje  på plattformen man benytter til trading og krypto, men for at man skal kunne ta ut pengene derfra og ha tilgang til dem så trenger man et bankkort der bankkortet eller bankkontoen er tilknyttet. Det vil ikke hjelpe om man selger alle bitcoins på https://www.kryptovaluta.info man har og ber om uttak til bank om man ikke kan benytte seg av et bankkort til å få tilgang til pengene.

Mange reisende har måtte avbryte drømmereisen sin fordi mange av disse hendelsene faktisk skjer, og dette er veldig kjipt og trist for den som reiser. Men å reise uten penger er som å dra på fisketur uten fiskestang, det vil være meget vanskelig.

Det finnes så klart norske konsulater og ambassader over alt i verden slik at man får hjelp. Men det er begrenset hvor mye konsulater og ambassader kan hjelpe med når det gjelder penger. Som oftest setter de oss i kontakt med familien hjemme og får dem til å sende oss penger eller kjøpe oss en returbillett hjem igjen.

Vær smart og husk at alt kan skje.