Refinansiering av kredittkortgjeld

Har du noen gang ikke hatt mulighet til å spare over tid, og tatt den raske veien ved å kjøpe med kredittkort? Det er du ikke alene om. Svært mange i dag bruker kredittkort på reiser eller kjøp av verdifulle ting som telefon. Dette kan være fornuftig å gjøre i noen tilfeller, da kredittkort kan gi deg en ekstra sikkerhet dersom noe skulle skje. Forbrukerrådet anbefaler også å bruke kredittkort når du reiser, da det gir deg flere rettigheter dersom noe skulle skje på reisen. Det som derimot er viktig, er å bruke kredittkort riktig, og betale det ned før rentene kommer.

Hva er egentlig kredittkortgjeld?

Kredittkortgjeld er kjent til å være en kostbar gjeld som sluker pengene til kunden. Ofte tar man opp kredittkort for å handle noe, som en dyr sydentur til Spania. Du har kanskje hatt lyst til å kjøpe noe uten å måtte spare over lengre tid? Da kommer som regel kredittkort inn i bildet. Hvis man betaler dette tilbake med en gang er det i de fleste tilfeller ingen problem. Hvis man derimot tar opp flere kredittkort, kan det bli krevende å betale disse tilbake innen fristen. Normalt har man 30-45 dager på å betale tilbake pengene. Det er etter denne tiden gjelden og gebyrene vokser.

Den skjulte renten

Kredittkortgjeld er en av de verste i forhold til høy rente. Etter bare noen måneder kan tallet ha vokst dobbelt så mye som det kredittkortet var verdt opprinnelig. I de fleste markedsføringer blir det reklamert for den nominelle renten, som er uten gebyrer og avgifter. I realiteten, er den effektive renten, som er inkludert gebyrer og avgifter, opptil flere prosent høyere. Med denne markedsføringen, kan kunden bli lurt til seg skyhøye renter, som er vanskelig å få vekk. Ved hjelp av få minutter, kan du spare betydelig med penger ved å refinansiere lånene dine.

Renteeksempel kredittkort:

Refinansiere kredittkort og smålån

Å refinansiere kredittkort vil si å samle kredittkortgjeld og andre lån, til et nytt enkelt lån.Et refinansieringslån kan ses på som et slags forbrukslån, men som regel med bedre betingelser. Hvordan refinansiering fungerer, er for eksempel; har du fire kredittkort og et mastercard, kan du samle disse til et samlet lån med bedre rente. Det blir enklere, billigere og raskere for deg som kunde. Du får bedre oversikt, og mer kontroll over beløpet. I tillegg vil hele lånet ligge i en bank, og du slipper flere regninger på en gang.  Ved å refinansiere kan du spare store summer hvert år, hvor du får bedre rente og bedre levekår i forhold til livssituasjonen din. I noen tilfeller kan du faktisk spare flere titusener til hundre tusen kroner ved å samle kredittkort og forbrukslån.

Bedre oversikt og stabil nedbetalingsplan

Banken du velger å samle kredittkortgjeld i, vil kunne gi deg bedre oversikt over hva du betaler, hvor mye du betaler, og hva du har igjen. De fleste banker tilbyr en innlogging hvor du har full oversikt over all informasjon tilknyttet det nye lånet. I tillegg vil banken hjelpe deg med å sette opp en realistisk nedbetalingsplan, som gir deg en tryggere og stabil hverdag. Det forutsetter selvsagt at du klarer å betale og følge nedbetalingsplanen slik den er.

Avhengig av metode du bruker for å refinansiere (metoder vil bli nevnt senere i artikkelen) kan banken tilby deg mye lavere rente enn hva du hadde som utgangspunkt i kredittgjelden. Om du har betalingsanmerkninger eller egen eiendom påvirker på godt og vondt hvem som ønsker å tilby deg nytt lån, og hvorvidt renten blir lavere eller ikke. Likevel er det viktig å sjekke ut flere banker, og ha god kommunikasjon med flere, slik at du stiller deg sterkere med flere muligheter.

Når du skal refinansiere kredittlån er det flere måter du kan gjøre det på:

  • Samle all gjeld i kredittkortet med lavest rente
  • Søke om sikret lån for refinansiering
  • Søke om usikret lån for refinansiering

Samle all gjeld i kredittkortet med lavest rente er som regel en smart metode dersom du har mindre beløp. Kredittkortgjeld er dyrere enn forbrukslån, men er enkelt og raskt å sette opp. Dersom du kan betale lånet på kort tid, er dette et godt valg for deg.

For å samle gjelden i et kredittkort, må du gå gjennom alle kredittkortene du har, og sjekke hvilken av dem som har lavest rente. Deretter oppretter du en kredittramme som dekker all gjeld du har.

Søke om sikret lån for refinansiering er en fordel for deg som har en bolig eller hytte du kan bruke som sikkerhet. Dette gjør at banken kan tilby lavere rente, da eiendommen står som sikkerhet. Å søke om sikret lån forutsetter at eventuell boliglån har blitt noe nedbetalt. Dersom du har boliglån må du prøve å få kredittlånet inn i boliglånet, slik at de blir i samme nedbetaling.

I slike tilfeller er det viktig å tenke på at forbrukslån betales gjerne fortere enn boliglån, og du må derfor øke månedlige avdrag frem til kredittkortgjelden er nedbetalt, slik at du slipper å få gebyrer og høyere rente på grunn av for sen betaling.

Det er også viktig å tenke på at ikke alle banker kommer til å godta søknaden, så det er viktig å sjekke flere banker for å se hvilke krav de stiller. De fleste banker krever at søker må være over 25 år, og ikke ha noen betalingsanmerkninger.

Søke om usikret lån for refinansiering er et tilbud for deg som ikke har en eiendom å sette som sikkerhet. På grunn av at banken ikke får noen sikkerhet for betaling, vil de også måtte tilby høyere rente. Denne renten er oftest likevel lavere enn kredittkortgjeld. I de fleste tilfeller får man også bedre rente hvis man har høyere lån. Derfor lønner det seg å samle kredittkortgjelden, slik at man kan få bedre tilbud.

Et slikt lån er bedre enn forbrukslån, med flere fordeler og bedre betingelser. Blant annet kan man søke om lengre nedbetalingstid enn forbrukslån. Derimot er det viktig å være obs på rentene løper hele tiden, og at man burde betale så raskt som mulig for å unngå at det skal bli for dyrt i lengden.

TIPS:

  • Har du kredittkortgjeld, kan det lønne seg i stor grad å samle de til et enkelt lån.
  • Lag en nedbetalingsplan som er effektiv, men realistisk i forhold til hva du har kapasitet til.
  • Søk på flere banker samtidig og velg det beste tilbudet.
  • Ha oversikt over hvilke kredittkort du har, og hvilken rente de har. Selvkontroll er viktig.
  • Tenk gjennom hvorfor du trenger kredittkort, og lag en nedbetalingsplan med en gang.