Kredittkort på dagen

Rett som det er dukker det opp situasjoner hvor man gjerne skulle hatt tilgang til et kredittkort på dagen. Kanskje har du kommet over et supert tilbud, men du må vente til neste lønning før du kan slå til. Eller kanskje har vaskemaskinen gått i stykker (noen ganger kan det fikses enkelt), men bankkontoen er tom. Da skulle man gjerne hatt tilgang til et kredittkort øyeblikkelig. Dessverre er det ikke mulig å få tilsendt et kredittkort samme dag, derfor er det lurt å søke om et kredittkort allerde nå, før man plutselig sitter der og mangler tilgang til penger. Søknadsprosessen er kjapp og et kort kan være på vei innen få dager.

Hva er kredittkort?

Kredittkort er et betalingskort som lar deg betale der og da med penger man egentlig ikke eier. Man låner altså penger fra banken eller andre som utsteder kredittkort. Pengene betales tilbake når kortutsteder sender faktura. Ved hjelp av kortet ditt kan du handle der og da uavhengig av hvor mye penger du har på bankkontoen, og det er dette som kalles å handle på kreditt.

En liten video om hva kredittkort er:

Ikke mulig å få kredittkort på dagen

I praksis er det ikke mulig å få et kredittkort på dagen, da kortet må lages og deretter sendes til deg i posten. Svar på søknaden får du derimot ganske raskt. Du kan kredittsjekkes på dagen og dermed også få svar kjapt fra kredittselskapet. Selv om du ikke får kredittkortet i hånden samme dag, slipper du altså å lure på om søknaden din blir godkjent i det hele tatt. Ved å søke vil du også ha et kredittkort tilgjengelig neste gang du ønsker å slå til når du ser et godt tilbud eller når du er nødt til å betale en uforutsett regning.

Slik søker du

Å søke om kredittkort er nesten samme prosess  som å søke om lån. Du vil bli kredittvurdert. Hvert kredittkortselskap har sine minstekrav som du vurderes opp mot, og i tillegg vil søknaden bli vurdert opp mot faktorer som inntekt, gjeld og betalingshistorikk. Som regel skjer dette automatisk og du mottar et brev som gir beskjed om at du har blitt kredittvurdert. På grunn av at dette er en automatisk prosess vil du også vanligvis få svar på søknaden samme dag. Den vanligste årsaken til at en søknad ikke blir godkjent er at det finnes en betalingsanmerkning fra tidligere. Det som tar lengst tid er å motta selve kredittkortet. Kortet skal produseres og sendes i posten. Som regel sendes også PIN-koden i et eget brev med noen dagers mellomrom av sikkerhetsmessige årsaker.

Er det mulig å få lån uten kredittsjekk?

I Norge er det ikke mulig å få lån uten kredittsjekk. Kredittsjekken utføres for din egen og låneselskapenes sikkerhet. Det er nemlig viktig for begge parter at du er i stand til å betale tilbake pengene du låner, ingen ønsker at du skal havne i økonomiske vanskeligheter. Kredittsjekken handler ikke kun om at banken skal føle seg sikker på at du er i stand til å betale tilbake pengene, det handler også om din sikkerhet. Du kan vite at banken stoler på at du har nok midler til å betale tilbake det du låner.

Noen ganger er kredittsjekken et gode også, så du ikke kommer i en dårlig situasjon:

Du må ha bankID

Du må ha BankID for å kunne søke om kredittkort. Finanstilsynet har strenge krav til bankene som låner ut penger, og bankene er også nødt til å ha strenge krav til kundene sine. Bankene er nødt for å vite at de som låner penger er hvem de sier de er. Det sjekker de blant annet gjennom ID-sjekk og signatur via BankID. Du signerer kortavatalen elektronisk med BankID. Med BankID kan du også logge deg inn på kredittkortselskapets nettbankløsning, der kan du blant annet holde oversikt over forbruket ditt, søke om betalingsutsettelse og sjekke ulike bonuser.

Ulike typer kredittkort

Det finnes mange forskjellige typer kredittkort tilpasset forskjellige behov. Det finnes over 300 kredittkort å velge mellom, de leveres av blant annet sparebanker, forsikringsselskaper og ulike organisasjoner. Noen lar deg handle dagligvarer gebyrfritt, men ofte er det den eneste fordelen denne typen kort tilbyr. Andre kredittkort gir deg rabatter på for eksempel flyreiser eller drivstoff slik at du kan spare penger. Det er altså viktig at du velger kredittkort med tanke på hva du handler, og også at du velger kort ut fra hva du ønsker å bruke penger på i fremtiden. Samtidig er det lurt å sjekke hvilke økonomiske betingelser som kommer med de ulike kortene, som for eksempel renter og gebyrer og årsavgift.

Her er noen populære kredittkort med ulike fordeler:

  • Bank Norwegian kredittkort – Ingen årsavgift, Ingen uttaksgebyr i utlandet, gratis reise- og avbestillingsforsikring, og opptil 100.000 i kreditt.
  • DNB kredittkort – Gir faste rabatter hos en rekke forhandlere, månedlige supertilbud, rabatt på drivstoff og lading, reiseforsikring og mer.
  • Remember – Opptil 150.000 kr i kreditt, inntil 45 dagers rentefri kreditt, lar deg betale med Apple Pay og reward-rabatt i over 200 nettbutikker.