Kredittkort
Kredittkort

Veldig mange norske kredittkort markedsføres i dag med tilbud om cashback, og det har blitt vanlig å tilby dette innen alt fra flyreiser til kjøp av drivstoff til bilen. Meningen bak ordet kan være litt upresis, og da man skal definere utrykket må vi først begynne med å se på ordets mening. Oversatt direkte fra Engelsk betyr dette pengertilbake, og det referer til at kortselskapet gir deg en viss sum tilbake på kjøpet ditt ved månedsslutt. Likevel får du ikke alltid nødvendigvis penger tilbake, og det kan også være krav om at du benytter en annen type tjeneste.

Hva betyr det å få cashback ved handel med kredittkort?

Cashback betyr at du får penger tilbake på konto, og det skiller seg fra en rabatt ved at pengene først gis tilbake ved månedsslutt. Et av de første selskapene som var ute med begrepet ved reklamering av sitt kredittkort var 365Direkte (som har det knallgode all-round-kortet 365Privat MasterCard). Kortet driftes av Danske Bank, og var en pioner innen refundering av penger ved månedsslutt. Dette kortet er kjent for å tilby gode rabatter på bensin, med inntil 3% avslag i skrivende stund. Handler du drivstoff hver måned for kr 10 000 vil selskapet altså gi deg kr 300 tilbake ved månedsslutt, hvor denne summen trekkes fra hva du må betale selskapet.

Begrensninger på hvor cashback tilbys

Ved rabatt får du et avslag på varen i det du handler i butikken, men med cashback får du ikke tilbake pengene før måneden er over. For det første vil du aldri kunne få cashback dersom du tar ut penger fra minibanker, og det vil alltid knyttes opp til handel av visse varer og tjenester. Ofte vil du høre om kredittkort som gir deg cashback på flyreiser, og dette kan knyttes til bonuspoeng. Sistnevnte betyr at du må benytte flyreiser hos flyselskapet for å få glede av denne typen cashback, og dette vis kan utrykket være litt misvisende da det ikke involverer kontanter.