Søke kredittkort

Når du skal søke kredittkort er det flere faktorer du må tenke på. Søknadsprosessen kan gjøres på nett og er relativt enkel, men du må passe på å finne et kort som passer ditt bruk og du må også vite hvordan du søker.

Hva er et kredittkort

Når du kjøper med kredittkort, handler du på kreditt. Det vil si at du betaler med penger som du ikke har selv, men låner av banken, og pengene må betales tilbake senere. Da kan du altså handle øyeblikkelig med penger du enda ikke har. Som for eksempel hvis du trenger et nytt kjøleskap, kontoen er tom og neste lønning kommer ikke før om en måned. Du kan som regel velge å betale tilbake kun et minimumsbeløp når fakturaen kommer, men da må du betale renter på de pengene som ikke betales tilbake.

Ja, hva er egentlig kreditt? Lær mer i denne videoen:

Hvorfor søke om kredittkort?

Det kan altså være smart å søke om kredittkort for å alltid ha penger tilgjengelig dersom det dukker opp uforutsette utgifter. Du vil også ha penger tilgjengelig dersom det dukker opp gode tilbud du ikke vil gå glipp av. Med et kredittkort vil du alltid ha mulighet til å gjøre opp for deg, selv om du ikke har penger tilgjengelig akkurat i øyeblikket.

Kredittkort på dagen

Mange ønsker å søke kredittkort på dagen. I praksis er ikke dette mulig da det tar litt tid å lage et nytt kort. Kortet skal også sendes til deg via posten. Ofte sendes PIN-koden i et eget brev med noen dagers mellomrom av sikkerhetsmessige årsaker. Det betyr at det tar noen dager, eller opptil to uker, før du får kortet i hendene og kan bruke det i butikker. Du kan søke om kredittkort og få svar på søknaden din samme dag. Når du søker foretar banken en kredittsjekk, dette er som regel en automatisk prosess som er ganske raskt, dermed kan du få svar på søknaden din samme dag.

Populære kredittkort

Kredittkort fokuserer ofte på forskjellige områder som gir forskjellige fordeler for kunden. For eksempel finnes det bensinkort, kredittkort med reiseforsikring og kredittkort med bonusordninger. Bank Norwegian har for eksempel gratis reise- og avbestillingsforsikring dersom du betaler 50% av reisen med deres kredittkort, og du betaler ingen gebyrer ved uttak i utlandet. DNB kredittkort gir rabatt på drivstoff og lading. Her er noen populære kredittkort:

  • Bank Norwegian kredittkort – Ingen årsavgift, Intet uttaksgebyr i utlandet, gratis reise- og avbestillingsforsikring, og opptil 100.000 i kreditt.
  • DNB kredittkort – Gir faste rabatter hos en rekke forhandlere, månedlige supertilbud, rabatt på drivstoff og lading, reiseforsikring og mer.
  • Remember – Opptil 150.000 kr i kreditt, inntil 45 dagers rentefri kreditt, lar deg betale med Apple Pay og reward-rabatt i over 200 nettbutikker.

Ting å tenke på når du søker om kredittkort

Et kredittkort kan være bra for økonomien når det brukes riktig. Derfor er det viktig at du alltid har i bakhodet at pengene du låner skal betales tilbake. Det er også viktig at du er klar over hvilke renter og gebyrer som kommer med kortet. Kredittkortgjeld kan være dyr å håndtere og dersom du har oppsparte midler tilgjengelig kan det i mange tilfeller være lurt å buke disse først i stedet for å pådra seg kredittkortgjeld.

Ved å være bevisst på fordeler og tilbud som kommer med et kredittkort kan man spare mye penger. Noen kort gir for eksempel cashback på dagligvarer og andre ting du handler hver dag. Andre har inkludert reiseforsikring og bonuser som er nyttig dersom du reiser ofte. Du sparer alltid mest penger dersom hele fakturabeløpet betales tilbake når fakturaen sendes fra banken. Da betaler du ikke renter på pengene du har lånt.

Fordeler med kredittkort

  • Du har alltid penger tilgjengelig
  • Tilbud og rabatter
  • Forsikring
  • Bonuser som kan løses inn

Ulemper med kredittkort

  • Høy rente
  • Gebyrer

Søke kredittkort på nett

Å søke om kredittkort er enkelt. Når du har bestemt deg for hvilket kort du ønsker, søker du gjennom kortusteders nettside. Der fyller du ut søknaden og må oppgi personlige detaljer. Det vil bli foretatt en kredittsjekk av deg, og du får som regel svar på søknaden samme dag. Søknaden signeres med BankID og kortet sendes til deg innen få dager.

Grunner til at søknad om kredittkort blir avslått

For at søknaden din om kredittkort skal bli godkjent må du oppfylle noen minstekrav. Du må være minst 18 år, du må ha bodd et visst antall år i Norge og ofte er det også minstekrav til inntekt. Noen kredittkort har strengere krav og man må for eksempel være minst 20 år for å søke kredittkort.

Banken foretar også en kredittsjekk av deg. Dersom du har betalingsanmerkelser vil søknaden sannsynligvis bli avslått automatisk. Bankene ønsker ikke å låne ut penger til folk som allerede har betalingsanmerkelser.

Noen tips angående kredittkort: