Kredittkort
Kredittkort

Kredittkortselskapene blir ofte fremstilt i media som onde selskaper kun på utkikk etter å utnytte nordmenn med dårlig betalingsevne. Videre hevdes det at de tjener mesteparten av pengene sine på de som ikke betaler i tide, og at ratene er skyhøye. Riktignok betaler man mye i renter dersom pengene ikke betales tilbake i tide, men det stemmer ikke at kredittkortene er skapt for å utnytte mennesker med dårlig betalingsdisiplin. Les hos VG hvor mange nordmenn som ikke betaler kredittregningen i tide. Bankene som utsteder kredittkort får faktisk det meste av sine inntekter fra ett enkelt sted, og dette er avgifter som belastes selgeren av varen ved ethvert kjøp.

Pengene kommer fra selgeren

Antakeligvis har du hørt kredittkortselskaper tilby utallige former for rabatter og avslag på diverse typer varer (les mer om fordeler et kredittkort kan gi). Innen alt fra flyreiser til møbler finner man forskjellige tilbud hvor du loves et visst avslag per måned. For eksempel får et visst antall flymil for hver 100-lapp du bruker til å betale for varer uavhengig av hvor du handler, og det kan virke som at dette er noe kredittkortselskapene betaler av egen lomme. Faktisk belastes selgerne av varer en avgift per kjøp for å kunne trekke penger fra kredittkortet. Denne avgiften varierer fra selskap til selskap, men i noen tilfeller kan kortselskapet få hele 5-6% av kjøpesummen din. Det er disse pengene kortselskapet bruker til å tilby deg gratis flymil eller rabatter på varer.

Intrikat forhold mellom selger og utstederen av kreditt

For mange selgere oppleves det nok urettferdig at kredittkortselskapene kan forsyne seg grovt av salgssummene de får inn på konto. Likevel er det ikke et klokt valg å la være å akseptere kredittkort ettersom det kan føre til mye lavere salg og inntekter. For eksempel er det mange nordmenn som bruker kredittkort til å handle slike dyre varer som flyreiser, hotellopphold og ting kjøpt gjennom internett (nordmenn er nesten verdensmestere i kortbruk). Derfor kan det være frustrerende for kundene dersom butikken ikke tilbyr kjøp med kredittkort, og i verste fall velger kundene å handle et annet sted.