Kredittkort
Kredittkort

Det er mye nytt å sette seg inn i for den som skal bestille sitt første kredittkort. Selv om det kan virke som en jungel av ulike regler og begreper, er det likevel ikke alt for uoverkommelig. Mestrer du disse begrepene vil du kunne ta riktig valg når du skal bestille ditt første kort og unngå å havne i kredittfellen.

Velge riktig kredittkort

Når du skal velge ditt første kredittkort må du undersøke hvor mye rente du må betale og tenke over hvilken kredittgrense du trenger og har råd til. Dette hjelper deg til å velge riktig kort (se vår oversikt over markedets beste, klikk her).

Kredittgrense: Med kredittgrense menes det beløpet du får låne fra banken og som ligger disponibelt på ditt kredittkort. Man kan få innvilget en kredittgrense på alt fra kr 5 000 til flere hundre tusen kroner. Ja, enkelte banker og kredittselskap tilbyr til og med en ubegrenset kredittgrense. Kredittgrensen bestemmes av din kredittscore og settes av banken når du søker om kredittkort. Du behøver ikke bruke hele din kreditt, men dette står som et disponibelt beløp tilgjengelig for deg.

Renter: Når du tar ut penger eller kjøper varer med et kredittkort vil dette være med lånte penger. Disse vil det løpe rente på, ofte etter et visst antall dager avhengig av hvilket du har. Siden disse kortene innvilges uten pant eller sikkerhet, er rentene på mye høyere enn på et vanlig banklån. Det lønner seg derfor å betale tilbake så snart som mulig.

Andre begreper ved kredittkort

Rentefritak: De fleste banker tilbyr et rentefritak på opptil 45 og noen ganger 50 dager. Det vil si at det ikke løper renter på dine varekjøp før etter en viss periode. Siden rentekostnadene er den største kostnaden forbundet med bruken, kan man spare mye penger på å betale tilbake lånet før rentefritaksperioden utløper.

Gebyrer: Gebyrer ved bruk av kredittkort kommer på toppen av varekjøp og kontantuttak. Det vil også kunne påløpe gebyrer i form av fakturagebyr eller termingebyr. Enkelte kort er helt gebyrfrie, som Gebyrfri Visa, og tilbyr i prinsippet gratis varekjøp og kontantuttak.