Kredittkort
Kredittkort

Det har blitt svært vanlig å ha et kredittkort i lommeboken, de fleste voksne i Norge har ett eller flere slike kort tilgjengelig. For eksempel, over 700 000 nordmenn har et re:member kredittkort, det er nesten en sjettedel av befolkningen i dette landet! Men er slike kort dyre å ha og bruke?

Nå slipper du års- og etableringsgebyr!

Tidligere var det svært vanlig at kredittkort hadde et årsgebyr, dette har nå nesten totalt falt bort. Det er omtrent bare kort fra vanlige banker som har årsavgift, hos uavhengige kredittkortselskaper finnes det nesten ikke kort med slike gebyr. Så en kan si at det ikke er dyrt å ha slike kort, det faktisk gratis, du slipper som regel også å betale etableringsgebyr.

100% gebyrfrie kredittkort

Nå finnes det 100% gebyrfrie kredittkort (Gebyrfri Visa fra Santander), det vil si at du ikke betaler gebyr for hverken varekjøp eller kontantuttak, og du må selvfølgelig heller ikke betale årsgebyr eller etableringsgebyr. For de kortene som ikke er fullstendig gebyrfrie må du gjerne betale rundt kr 30 for å ta ut kontanter i minibanker, varekjøp er nesten alltid gebyrfritt!

Du må betale renter!

Selv om kredittkort kan være gebyrfrie, så må du som regel alltid betale renter på utnyttet kreditt! Men du kan faktisk unngå rentene, dette hvis du kun benytter kortet til varekjøp, da får du som regel 40-50 dager rentefri betalingsutsettelse. Ved kontantuttak løper rentene umiddelbart! Mange tror rentene på slike kort er skyhøye, det er de også, men f.eks. Santander Red har «lav rente», 17,12% eff. rente i skrivende stund! Dette er til å leve med.

Tommelfingerregel

Som en tommelfingerregel er kredittkort fra vanlige banker dyre å ha og dyre å bruke, mens kort fra uavhengige kredittkortselskaper er billigere. Uansett, det er viktig å vise forsiktighet når en låner penger, det gjelder også ved bruk av kredittkort!