Kredittkort
Kredittkort

Et kredittkort er et umiddelbart lån som hjelper deg å betale for varer og tjenester med en gang. Dette er dog ikke penger som selv har tjent og må derfor tilbakebetales. Dette betyr at ved bruk av kredittkort er det viktig å være fornuftig slik at lånet ikke er unødvendig dyrt. Les her om hvordan du søker et kredittkort.

Tilbakebetaling

De fleste kredittselskaper tilbyr en rentefri periode. Denne kan være opp hele 50 dager før eventuelle renter blir pålagt kortbruken. Med andre ord betyr det at lånet kan være gratis, dersom man tilbakebetaler hele summen i sitt full ved første faktura. Gjør man ikke dette, påløper det renter og andre gebyrer. (Se vår oversikt over kredittkort med lav rente og få gebyrer.) Når man da mottar en faktura, er det gitt et minimumsbeløp som må betales. For at lånet skal nedbetales raskest og for å unngå for mye ekstra gebyrer, anbefales det å betale ned mer enn hva minimumbeløpet tilsier.
Har man flere kredittkort og må prioritere betalingene, er det alltid en grei regel å begynne med regningene som har høyest rente.

Uttak med kredittkort

Kredittkort er først og fremst en gode for betaling av tjenester som har en kortbetalingsmulighet. Likevel er det mulig å ta ut kontanter i minibanken. Det kan være flere grunnen til at man må ha kontanter, men det er viktig å være klar over at det foreligger en rekke ekstragebyrer ved slike uttak (les noen eksempler her). Uttaksgebyret varierer, men ligger vanligvis et sted mellom 30 og 40 kroner. Enkelte kredittselskaper velger også å ta en prosentandel av uttakssummen. Videre gjelder ikke den rentefrie perioden her og rentene løper med en gang man har tatt ut penger.