Kredittkort
Kredittkort

Det er ingen menneskerett å ha et kredittkort, selv om de aller fleste i dag har et i lommen. Både fordelen og ulempen med et slikt kort er at det er et forhåndsgodkjent lån, med få begrensinger. Man kan bruke et kortet til å betale for en sydenreise selv om man ikke har penger til å betale for mat. Det er kjekt om man vet det kommer penger inn på kontoen snart, men ikke bra dersom man egentlig ikke tjener nok.

Alder og modenhet

Alder sitter bare i hodet sies det. Det er mye sant i dette, men samtidig er det noen realiteter man må forholde seg til. De fleste 18 åringer er impulsive og har ikke mye økonomisk erfaring. Derfor er det uheldig å gi en 18 åring et kredittkort med høy kreditt. De fleste bør begynne med et vanlig debetkort fra banken, før de får et kredittkort.

Kontrollert forbruk og begrenset kreditt

Det er viktig å ha god kontroll over forbruket ditt før du søker om et kredittkort. Et kredittkort gjør det enklere å handle spontant og det er enkelt å bruke for mye penger. Dette kan føre til at man havner i økonomisk uføre. I tillegg til å ha kontroll på forbruket, bør man ha fokus på kreditt grensen. Altså hvor mye man kan låne på kortet. Man bør alltid begynne med den laveste kredittgrensen. Så kan man etter hvert øke kredittgrensen. Hvis du trenger et kort med en høy kredittgrense for å gjøre et større innkjøp, kan det lønne seg å senke kredittgrensen etter at innkjøpet er gjort. De fleste banker og kredittkortselskaper hjelper deg med å sette en grense som passer for ditt forbruksmønster og behov.