Kredittkort
Kredittkort

Det er utallige ulike begreper som angår kredittkort, og disse kan være vanskelige å forstå dersom man ikke har gjort litt «research» i forveien. Denne guiden redegjør og forklarer de aller vanligste begrepene som er svært viktige dersom man skal bestille sitt første kort – i hvert fall hvis du vil ha de beste og billigste rammevilkårene.

De sentrale begrepene

Kredittgrense: Dette er grensen for hvor penger du har lov til å låne av banken, og denne varierer mellom de ulike kortene. Den kan være fra alt mellom 5 000 kr til 150 000 kr, men hovedsakelig så bestemmes den på grunnlag av hva den aktuelle søkeren tjener. Det betyr ganske innlysende at en lutfattig student vil ha en mye lavere kredittgrense enn en hjernekirurg på rikshospitalet.

Renter: Når du bruker kredittkortet må du senere betale det lånte beløpet pluss en viss prosentandel av dette beløpet. Det skilles hovedsakelig mellom nominell rente og effektiv rente, hvor den nominelle er en prosentandel som banken setter, mens den effektive renten er summen av nominell rente pluss gebyrer som kommer i tillegg.

Rentefritak: Man må betale tilbake pengene man har lånt pluss renter av dette etter man har betalt med et kredittkort, men dersom man betaler innenfor en viss tidsramme så behøver man ikke betale noe som helst i renter. Denne perioden er vanligvis på 45 til 50 dager, og da tjener banken bare penger på gebyrene.

Gebyrer: Når du betaler for varer i med et kredittkort eller bruker det til å ta ut penger i butikken, må du med de fleste korttypene betale små tilleggsgebyrer. Enkelte kort er derimot helt gebyrfrie, og da blir det i prinsippet gratis å bruke dem hvis du betaler innenfor den rentefrie perioden.

Reiseforsikring: Enkelte kortselskaper tilbyr en gratis reiseforsikring, dersom man minst 50 prosent av reisen betales med kredittkortet. Disse forsikringene pleier vanligvis å koste 1 000 kroner per person hos en ordinær bank eller forsikringsselskap, men kredittselskapets reiseforsikring dekker som regel hele reisefølget. Det betyr at familier kan spare flere tusen kroner på reisene sine ved å bruke slike kort.