Kredittkort
Kredittkort

Det er jo ingen hemmelighet at kredittkort har skyhøye gebyrer og renter, men det er likevel fullt mulig å unngå disse ved å bruke kortet på en smart måte! Uansett, i denne artikkelen skal vi fokusere på hva som gjør kredittkortbruk dyrt, altså det motsatte av hva du bør gjøre! Ved å gå i disse fellene kan du faktisk ende opp med å betale tusenvis av ærlig opptjente penger til kortselskapene, og det er veldig mange som gjør nettopp dette! Ved å være litt økonomisk bevisst, så kan du, på den andre siden, faktisk tjene noen kroner når du drar kortet (ja, vi tar også med litt om dette i denne artikkelen).

Minibanken er fy, fy!

De fleste kredittkortene er gratis å bruke ved varekjøp, men ved minibankuttak påløper det som oftest et gebyr. Dette kan gjerne være så lite som kr 35, eller det kan være såpass mye som 4% av uttaksbeløpet. Hvis du hever kr 5 000 i nærmeste minibank kan dette da bli kr 200. Høres ikke dette ut som en høy sum bare for å ha pengene i hånda? I tillegg, så løper rentene fra første sekund ved slike uttak, dette i motsetning til varekjøp, i sistnevnte tilfelle får du nemlig ofte en rentefri periode på ca. 50 dager pluss/minus.

Kredittkortrentene er dyre!

Hvis du utnytter kreditten i kortet over tid, så er dette, unnskyld uttrykket, svindyrt! La oss ta et eksempel, du låner kr 15 000 i 12 måneder gjennom ditt kredittkort, da må du ut med ca. 1 500 – kr 2 000 i renter. Dette er ganske mye for et såpass lite lån! Uansett, det du bør gjøre er å bruke kortet til varekjøp, for så å betale hele regningen ved forfall, da utnytter du de nevnte rentefrie dagene maksimalt!

Hvordan tjene noen kroner?

Du har kanskje ikke hørt om det, men noen kortselskaper tilbyr sine kunder såkalt cashback ved varekjøp. Det vil si at du får en liten del av kjøpesummen tilbake (3-4%) ved varekjøp i utvalgte bransjer (f.eks. drivstoff, klær, sko). Hvis du da bruker ditt kredittkort i disse bransjene, og utnytter de rentefrie dagene, ja da kan du spare noen tusenlapper hvert år!