Kredittkort
Kredittkort

Mange av oss har et kredittkort som vi bruker for å betale større utlegg med eller for å handle med noen ukers avbetaling. De fleste kredittkort har som kjent en rentefri nedbetalingsperiode på mellom 40 og 50 dager, samtidig som de ikke koster noe i bruk. Hvordan kan da banken tjene penger på slike kort?

De tjener på bruken din

For mens mange tror at banken kun tjener penger på de sene betalerne som må tilbake betale kreditten med renter, så er det feil. Dette er faktisk bare en liten del av bankens inntektskilde når det kommer til kredittkort, både i Norge og i utlandet.

Det bankene tjener på, er nemlig når du bruker kredittkortet. Da krever de et gebyr på omtrent 2,5 prosent av beløpet det handles for. I norske butikker og i de fleste norske nettbutikker dekkes dette gebyret av butikken selv, og er innbakt i prisene. Derfor merker man ikke det selv som forbruker, men banken tjener grådig på bruken av et kredittkort uansett.

Ikke vanlig i utlandet

ferie i utlandet vil du oppleve at det vil være dyrere å betale med et kredittkort fremfor med kontanter, ettersom butikkene selv ikke dekker gebyrene her. Det gjelder spesielt i USA, der alt fra Taxi til flybilletter blir dyrere dersom du skal betale med kort. Vi i Norge er med andre ord meget privilegerte!